Di dalam blog ini saya akan berkongsi koleksi ART saya dan apa-apa sahaja mengenai HOBBY saya dengan anda semua yang mempunyai minat yang sama seperti saya....sila klik link di LABELS untuk melihat lebih banyak koleksi ART & HOBBY saya...join lah blog ini dan kita sama-sama berkongsi mengenai ART & HOBBY. :-)

Saturday, January 09, 2010

Koleksi Lukisan 1


Ini adalah ayat al-Quran surah al-Baqarah ayat 1-5...aku juga minat dalam penulisan khat...dulu masa sekolah bnyak juga masuk pertandingan tulisan khat dan ada juga masuk pertandingan melukis mural di dinding sekolah, juga ada tulisan khat...agak mencabar nak buat mural sebab dia kena scale besar.....

Medium : Ink China, Poster Colour (Gold colour)
Paper : A4
______________________________________________

Lukisan ni diberi nama '7 Entiti'....aku cuba nak lukis lukisan abstrak...ini lah hasilnya.

Medium: Poster Colour
Paper: A3
______________________________________________

Model lukisan kapal ni aku amik dari koleksi setem aku...ni kapal lama...aku suka tgk kapal lama...unik...lukisan ni aku lukis masa sekolah dulu...

Medium: Pencil
Paper: A2
______________________________________________

Model lukisan kapal ni saya amik dari koleksi setem saya....sebenarnya bendera tu adalah bendera negara lain....saya tukar dengan Jalur Gemilang...hehe.

Medium: poster colour
Paper : A2
__________________________________________________

Lukisan ni saya buat sebab mak saya suruh...mak saya nak satu lukisan yang boleh gantung kat dinding rumah....jadi inilah hasilnya...dah pun di frame kan dan digantung kat umah saya....pemandangan rumah kampung.

Medium: pencil, soft pastel, charcoal
Paper: A2
_________________________________________________

Lukisan kapal ni dah comot sebab masa tu saya tak spray untuk fix...masa tu tak tau lagi mengenai spray ni...sehingga la kawan saya memberitahu boleh guna spray rambut (spray yang bagi keras rambut tu, bukan jel tapi cecair)...sebenarnya ada spray yang khas utk lukisan seperti pencil, charcoal, soft pastel ni....tujuannya untk fixed kan lukisan tu agar bila disentuk tak comot...tujuannya juga untuk beri ketahanan yang lebih lama pada lukisan....

Medium : Pencil, colour pencil, charcoal
Paper : A3 @ B4
_____________________________________________

Ni potret Tok Kenali...seorang ulamak terkenal di Kelantan suatu masa dulu...amat banyak jasa beliau dan ilmu beliau...saya terpanggil untuk melukis potret ini....inilah satu-satunya potret yang saya lukis di atas kertas yang agak besar (buat masa sekarang)...

Medium : Pencil & Charcoal
Paper : A2
_______________________________________________























Tetiba saya rasa nak lukis gambar orang primitif ni...sebab apa ntah...rasa unik kot....saya terjumpa gambar orang primitif and then terus nak lukis.....

Medium : Oil pastel pencil
Paper : A3
___________________________________________________


Lukisan ini saya lukis masa sekolah.....model gambar ni saya amik dari koleksi setem saya....binatang ni kuda laut kot...tapi spesis apa ntah.....

Medium : Poster Colour
Paper : A3
___________________________________________________

Lukisan ini juga saya lukis masa sekolah dulu...masa tu minat melukis ni tengah membuak-buak....saya mula-mula melukis sengan serius masa darjah 6...masa tu dapat hadiah poster colour dari sekolah sebab dapat tempat pertama dalam buat buku scrap mengenai Bahaya Dadah....jadi masa tu try la buat lukisan gunakan poster colour....minat makin bertambah lepas tengok hasil pertama yang memuaskan....tapi lukisan di atas saya lukis masa di sekolah menengah....lukisan pertama saya mana ntah hilang....sebarang komen dipersilakan.

Medium : Poster colour
Paper: A3
__________________________________________________



No comments:

Post a Comment